Andrzej Łopacki jest absolwentem Wydziału Chemii Uniwersytetu Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie. Ukończył też studia podyplomowe w zakresie zarządzania firmą w Wyżej Szkole Biznesu National Louis University w Nowym Sączu. W latach 1983-2013 pracował w Firmie Cukierniczej "Solidarność", w której był dyrektorem zakładów produkcyjnych w Lublinie i Kraśniku. Poza tym, był Przewodniczącym Rady Nadzorczej tej samej firmy.
Od 2015 do 2018 roku był kierownikiem produkcji w Fabryce Cukierków „Pszczółka”. Prowadził uruchamianie nowatorskich linii technologicznych, często unikatowych w branży cukierniczej. Z kolei od czerwca tego roku pełnił funkcję Członka Zarządu Fabryki Cukierków Pszczółka Sp. z o.o.
Łopacki zastąpił Leszka Wertejuka, który zmarł w październiku, który z firmą związany był od 2013 roku. Na stanowisko prezesa był powoływany dwa razy - w 2015 i 2020 roku.