reklama
reklama

Naturalne źródła witaminy C - jak urozmaicić dietę dla maksymalnych korzyści zdrowotnych?

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Naturalne źródła witaminy C - jak urozmaicić dietę dla maksymalnych korzyści zdrowotnych? - Zdjęcie główne

naturalne-zrodla-witaminy-c

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PROMOWANEMity na temat witaminy C można znaleźć w różnych zakątkach Internetu. Leczenie różnych chorób, dawkowanie, witamina C lewoskrętna, a nawet źródła tego składnika - wobec wszelkich tych kwestii wielu osobom ciężko stwierdzić jednoznaczne fakty. Dlaczego warto urozmaicić swoją dietę poprzez dodanie do niej dużej ilości produktów z witaminą C? Jakie są jej naturalne źródła?
reklama

Jaką rolę pełni witamina C?

Witamina C pełni ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu każdego człowieka. Jest znana przede wszystkim z tego, że wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Poza tym ma wpływ na ciśnienie krwi, syntezę hormonów nadnerczy i neuroprzekaźników. Mało osób wie, że bez witaminy C nie jest możliwy prawidłowy przebieg metabolizowania kwasu foliowego, cholesterolu i tłuszczów.

Osoby, w których diecie znajdują się duże ilości witaminy C, są mniej narażone na chorobę wieńcową, a nawet na niektóre rodzaje nowotworów.

reklama

Coraz częściej wskazuje się też na to, że kosmetyki z zawartością witaminy C dobrze działają na skórę. Warto wiedzieć, że również witamina pochodząca z diety może poprawiać koloryt cery, zapobiegać powstawaniu przebarwień i wzmacniać ochronną barierę skóry.

Najważniejsze źródła witaminy C

Choć istnieją sytuacje, w których warto wdrożyć suplementację, to dieta powinna być głównym źródłem witaminy C. Z jakich produktów komponować posiłki, aby zawierały one należytą zawartość kwasu askorbinowego?

  • Warzywa - w szczególności warto wyróżnić zielone warzywa liściaste, warzywa kapustne i paprykę.
  • Owoce - duże ilości witaminy C można znaleźć m.in. w borówkach, jagodach, agreście, wiśniach i nektarynkach.
  • Inne produkty - witaminę C można znaleźć też w innych produktach, m.in. w niektórych rybach, mleku, orzechach, pieczarkach, a nawet nasionach roślin strączkowych.

Najczęściej wybieranym źródłem witaminy C jest cytryna. Jednak nie jest ona produktem, który zawiera rekordową ilość tego składnika. Zdecydowanie więcej kwasu askorbinowego można znaleźć chociażby w truskawkach. Poza tym, ciężko byłoby zjeść duże ilości cytryny na raz - stanowi ona raczej dodatek do poszczególnych dań, co sprawia że niemożliwe byłoby zaspokojenie całego zapotrzebowania na witaminę C tylko dzięki cytrynie.

reklama

Witamina C w diecie dziecka

Witamina C dla dzieci jest tak samo ważna, jak dla osób dorosłych. Należy jednak pamiętać o pewnych szczególnych środkach ostrożności, gdyż najmłodsze osoby są bardzo wrażliwe na nadmiar kwasu askorbinowego. Dorośli często sięgają po suplementy zawierające 1000 mg witaminy C.

Nie będzie to najlepszy wybór w przypadku dziecka, gdyż nawet podczas leczenia szkorbutu nie zaleca się dawek przekraczających wartość 300 mg. Z reguły wskazuje się, że dobrze zbilansowana dieta jest w stanie z powodzeniem zapewnić organizmowi dziecka należytą ilość witaminy C. Zdarzają się jednak sytuacje, w których warto wdrożyć suplementację. Zaleca się jednak, aby rodzice robili to pod okiem lekarza lub farmaceuty, a nie na własną rękę.

reklama

Witamina C jest substancją niezbędną dla funkcjonowania organizmu na różnych płaszczyznach. Warto komponować posiłki z dbałością o jej należytą podaż. Niedobory mogą bowiem wiązać się z poważnymi, negatywnymi skutkami, które znacznie obniżą samopoczucie, a w skrajnych przypadkach mogą doprowadzić do zachorowania na różnorodne schorzenia.

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama