"Jabłecznik na Powiślu"
W weekend w lubelskim skansenie w plenerze będzie można spróbować świeżych jabłek, własnoręcznie wyciskanego soku, ciasteczek pieczonych w piecu chlebowym. Będzie również okazja do poznania walorów zdrowotnych tych owoców i technologii produkcji jabłecznika. Zaplanowano też degustację cydru tj. jabłecznika, czyli orzeźwiającego, niskoprocentowego alkoholu z jabłek.
Wytwórcy i milosnicy jabłek, cydru i ciastek spotkają się w sektorze "Powiśle". Bilet normalny kosztuje 18 zl, a ulgowy 9 zł.
Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru
Współorganizatorem jest Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru, które już od kilku lat m.in. wspiera producentów cydru w wykreowaniu cydru jako polskiego, narodowego produktu, tworzy centrum wiedzy i informacji o nim, wspiera producentów cydru w zbudowaniu aktywnego, profesjonalnego i opiniotwórczego lobby miłośników napoju oraz prowadzi działalność z naciskiem na szkolenie jak produkować polski cydr naturalny.
Lubelskie Święto Cydru
To nie pierwsze wydarzenie związane m.in. z cydrem w Lublinie. Co roku jesienią odbywa się Lubelskie Święto Cydru. W ramach tego można spróbować cydru, ale odbywają się również koncerty, konkurs na najlepszy domowy cydr i dyskusje oarz spotkania na temat trudnku. W tym roku impreza nie odbyła się.