Przypomnijmy, że to kulinarne święto zorganizowały wspólnie Zarząd
Lubelskiej Izby Rolniczej oraz Stowarzyszenie Wspólnota Garbowska, które
za cel obrały sobie promocję ważnych dla gospodarki regionu gałęzi
produkcji rolno-spożywczej – miodu, mleka i wieprzowiny. Trzeba
przyznać, że już sama nazwa święta zachęca do uczestnictwa – brzmi
niezwykle apetycznie i świetnie reklamuje rodzimy potencjał produkcji
rolno-spożywczej, czego serdecznie gratulujemy organizatorom!
Każdy, kto odwiedził stadion w Bogucinie, mógł do woli rozsmakować się w
tytułowych – i nie tylko – przysmakach. W programie imprezy
przewidziano degustacje pieczonych prosiaków i tradycyjnych kulinariów z
mięsa wieprzowego, prezentację oferty najlepszych lokalnych pszczelarzy
oraz kiermasz żywności regionalnej. Było więc naprawdę smacznie. Co
ciekawe, w festiwalowym miasteczku znalazły się m.in.: ekspozycje
instytucji i firm z branży rolniczej, które razem tworzyły efektowną
wystawę maszyn rolniczych, ale i stoisko informacyjno-promocyjne Wojsk
Obrony Terytorialnej.
Wydarzeniu towarzyszyły występy zespołów artystycznych, konkursy z
nagrodami oraz atrakcje dla dzieci. Był też czas na uhonorowanie
zasłużonych, do których trafiły dyplomy Wojewody Lubelskiego Przemysława
Czarnka i puchary Marszałka Województwa. Te ostatnie wręczał członek
Zarządu Województwa Lubelskiego Sebastian Trojak.