Lekkie ciasto marchewkowe
Składniki:
3,5 szklanki startej marchwi
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
4 jajka
2,5-3 łyżki prawdziwego miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
2 garście orzechów włoskich.
Wykonanie:
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę za pomocą blendera. Następnie białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Mieszamy dokładnie z żółtkami, aż się połączą. Partiami dodajemy startą marchew i mieszamy. Następnie dodajemy cynamon, imbir, proszek do pieczenia, orzechy i powoli zmielone płatki owsiane. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju oraz miód. Blachę smarujemy odrobiną oleju lub wykładamy papier do pieczenia Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni na termoobieg, gdy będzie już nagrzany pieczemy godzinę.Katarzyna Kowalska
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.