Ciasto "Hetmańskie"
Biszkopt:
1 szklanka mąki
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy powoli cukier. Gdy cukier będzie już prawie rozpuszczony dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Na końcu do ubitych jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 160 stopni.
Placki miodowe:
30 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 jajo
3/4 szklanki cukru
15 dag masła
2 łyżki miodu
Miód rozpuszczamy, jeśli nie jest płynny, odstawiamy na chwilę. Mąkę, sodę, cukier, masło i jajo siekamy, dodajemy miód i wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na dwa kawałki, aby upiec dwa placki. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (16g)
2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy i podgrzewamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy żółtko, mleko i mąkę i wlewamy powoli zaprawę budyniową do wrzącego mleka, cały czas mieszając. Gdy budyń jest już gotowy, wrzucamy do niego kostkę masła i mieszamy do rozpuszczenia masła.
Przekładanie ciasta: Na spód kładziemy placek miodowy, pokrywamy go połową gorącej masy, następnie biszkopt, który można lekko nasączyć, resztę masy i na wierzch zostaje placek miodowy. Można ciasto polać polewa , albo posmarować resztą masy. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Dorota Szypuła
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.