reklama
reklama

Ciasto "Hetmańskie"

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: z archiwum Wspólnoty

Ciasto "Hetmańskie" - Zdjęcie główne

foto z archiwum Wspólnoty

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kulinaria - przepisy CzytelnikówPrzepis na smaczne, słodkie, w sam raz na jesienna pluchę - ciasto z miodem - hetmańskie.
reklama

Ciasto "Hetmańskie"

 

Biszkopt:

1 szklanka mąki
4 jaja
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypujemy powoli cukier. Gdy cukier będzie już prawie rozpuszczony dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Na końcu do ubitych jajek przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie miksujemy. Gotową masę wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 160 stopni.

Placki miodowe:

30 dag mąki
1 łyżeczka sody
1 jajo
3/4 szklanki cukru
15 dag masła
2 łyżki miodu

Miód rozpuszczamy, jeśli nie jest płynny, odstawiamy na chwilę. Mąkę, sodę, cukier, masło i jajo siekamy, dodajemy miód i wyrabiamy gładkie ciasto, dzielimy na dwa kawałki, aby upiec dwa placki. Pieczemy ok. 15 min. w temperaturze 170 stopni.

reklama

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 żółtko
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy (16g)

2,5 szklanki mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy i podgrzewamy do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Mieszamy żółtko, mleko i mąkę i wlewamy powoli zaprawę budyniową do wrzącego mleka, cały czas mieszając. Gdy budyń jest już gotowy, wrzucamy do niego kostkę masła i mieszamy do rozpuszczenia masła.

Przekładanie ciasta: Na spód kładziemy placek miodowy, pokrywamy go połową gorącej masy, następnie biszkopt, który można lekko nasączyć, resztę masy i na wierzch zostaje placek miodowy. Można ciasto polać polewa , albo posmarować resztą masy. Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Dorota Szypuła 

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama